Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Προς Κορινθιους

 Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη είναι ο εχθρός. Εκεί τοποθετείται χρονολογικά η έναρξη της μαζικής και κτηνώδους συλλεκτικής μανίας σας για ευγενή κατορθώματα. Το μειονέκτημα της μεθόδου σας, βέβαια, έγκειται στην ουσιαστική απουσία κριτή, με αποτέλεσμα κριτές να θεωρείτε τους ίδιους σας τους εαυτούς. Και δε σας κατηγορεί κανείς, ίσως να πληροφορηθήκατε πως κάποιος παράδεισος σας περιμένει.

 Ο εχθρός είναι η συλλεκτική μανία σας. Τις προάλλες βρέθηκα σε ανάγκη, και συνάντησα έναν από εσάς -έναν κατάκοπο μα ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα ηλικιωμένο άντρα- ο οποίος βρισκόταν προ των πυλών της συμπλήρωσης του προσωπικού του λευκώματος. Και έχοντας πλέον –αφού με βοήθησε- ολοκληρώσει μια σειρά από ευεργετικές πράξεις προς τον περίγυρό του και με περηφάνεια που δεν είχα ξανασυναντήσει μου έδειχνε σελίδα-σελίδα τη συλλογή του, όντας έτοιμος πια να αποσυρθεί.

Ξεφυλλίζοντας, το μάτι μoυ έπεσε επάνω σε πραγματικά αξιοθαύμαστα επιτεύγματα τα οποία επιδείκνυαν ένα, αν μη τι  άλλο, μεγαλείο ψυχής. Ο άνθρωπος αυτός είχε διαθέσει σημαντικό μέρος της περιουσίας του στους απογόνους του και σε άγνωστους που βρίσκονταν σε ανάγκη, είχε σπαταλήσει τρομακτικά αποθέματα υπομονής και προσέφερε αστείρευτη σοφία και λογική προς λύση προβλημάτων των συνανθρώπων του. Και όλα είχαν καταγραφεί στο λεύκωμά του, και η τελευταία σελίδα έτυχε να γεμίσει σήμερα. Φτάνοντας στο τέλος του λευκώματος και αφού χάζεψα για λίγο τη σελίδα μου, τον ρώτησα ψύχραιμα αν έχει παρατηρήσει πως οι δύο τελευταίες σελίδες είναι κολλημένες μεταξύ τους, μη επιτρέποντάς του έτσι να δει πως είχε κι άλλα να προσφέρει.

 Το γέρικο και ως τότε ήρεμο πρόσωπό του πήρε την πιο νοσηρή και εφιαλτική απόχρωση που έχω αντικρύσει, και η τελευταία του πνοή συνοδεύθηκε από μία απόπειρα μιλιάς που δεν εξωτερικεύθηκε –τουλάχιστον ηχητικά- ποτέ. Αφού βεβαιώθηκα πως ήταν νεκρός, πήρα ένα χαρτοκόπτη από το συρτάρι του κομοδίνου και χώρισα τις δύο τελευταίες σελίδες, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν συμπληρωθεί μετά το πέρας «αποστολών» από την πλευρά του κατόχου, αποστολών όπως η επικοινωνία, η κατανόηση, η αγάπη και η ανιδιοτέλεια. Οι σελίδες δε συμπληρώθηκαν ποτέ.

Ο  εχθρός είναι ο παράδεισος που δείχνετε να κυνηγάτε. Τα ανδραγαθήματα είναι μικρή υπόθεση όταν εξυπηρετούν τις συνειδήσεις σας, και ο πραγματικός στόχος παραμένει σκόπιμα κρυμμένος από ανθρώπους σαν εσάς.

 

“The Furies, mind, are proud of you,
but watch out for our Pride's fury”

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

παρουσιάζεις ένα κορεσμό στα γραπτά σου, δείχνεις φανερά προβληματισμένος!